In het Zwarte Woud viert men carnaval nog op een traditionele wijze, aangezien men ervan houdt de gebruiken vanuit het verleden in stand te houden. De inwoners streven er bovendien naar om zich te onderscheiden van de Rijnse invloeden uit het meer recente verleden.

In de diverse straten van de steden en dorpen in het Zwarte Woud gaat men op op 10 en 11 februari 2013 van start met het Swabisch-Alemannische carnaval, met Fasnet. Men begint men ‘Schmutziger Donnerstag’, wat letterlijk kan worden vertaald als ‘smerige donderdag’.

Gedurende vijf dagen staat bijvoorbeeld Freiburg in het teken van heksen, narren en andere zotverklede mensen. Op deze manier wordt de winter verdreven.

Op donderdag is het Sturm aufs Rathaus (de storm op het gemeentehuis). In een lange stoet gaan alle carnavalsverenigingen en fanfarebands op weg anar het plein voor het gemeentehuis. Onder ‘nogal losse’ leiding van twee carnavalskoningen Proberen alle bands elkaar dan te overtreffen met DUitse songs.

Gebruiken in het Zwarte Woud

In het Zwarte Woud houdt men er dus van om vast te houden aan tradities en gebruiken. Zo kiest men er tijdens het Buurefasnacht carnaval in Wei lam Rhein en Sulzburg bijvoorbeeld voor om door te gaan tot het einde van de eerste week in de vastentijd.

U kunt op die manier door blijven feesten, ook nadat de Aswoensdag op ‘vastenzondag’ in Wei lam Rhein gevierd is. Ook Basel is wat dat betreft de moeite waard, aangezien men daar op ‘Basler Morgenstraich’ altijd een grap uithaalt, die op maandagochtend om 04:00 van start gaat.